top of page

Statul Paralel și Portocalele de la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara

Cele trei județe de la granița cu Serbia au avut mereu povești ascunse și nespuse. Nici nu avea cine să le spună până mai de curând, în condițiile în care mișcarea sindicală de aici era mai mult mimată și avea ca principal scop decontarea chefurilor din instituție și nu protejarea polițiștilor.


Zâmbetele și toate evenimentele de presă organizate aici, au menirea să ascundă adevăratele probleme cu care se confruntă instituția și minusurile cu care noi, polițiștii de frontieră, suntem deja atât de obișnuiți.

PFR
Sursa: Politia de Frontiera

Mașinile sunt în continuare sub orice critică și sunt reparate de personal neautorizat – adică noi punem bani de piese și ei le schimbă prin parcări. E clar, SIGURANȚĂ MAXIMĂ în sicrie 4x4! Așteptăm cu nerăbdare vara să transpirăm până la chiloți în ele, pentru că, după plăcuțe de frână și uleiul de motor, de freon nu mai dăm bani!


Polițiștii de Frontieră sunt detașați la sectoarele încercate de migrație, în cele mai dezavantajoase condiții posibile, deși legislația permite decontarea corectă a eforturilor pe care aceștia le întreprind, cu suma de 250 lei pe zi(cazare, transport, etc). Până acum nu aveam legi pentru ei, acum avem, dar nu avem chef să le dăm banii cuveniți! Așteptăm uniformele alea de protecție de luni de zile și tot vin! La alții.. nu la noi!


Dar cu toate astea suntem obișnuiți! Sunt normale! Așa de Schengen suntem cu Iveco ruginit și pantaloni rupți în cur că îi vine lu’ Merkel să ne facă polițiști nemți. Încă nu știu colegii mei că Germania acceptă polițiști, așa cum acceptă și doctori…Dar și când vor afla! Au, au! Să vedeți cum dați voi salarii ca la doctori când pleacă vreo 4000 de polițiști în câțiva ani!

Peste toate acestea, ne-am umplut de șefi și de oameni în funcții cheie, care nu știu să lege două vorbe și care au tot felul de apucături stupide, foarte periculoase pentru cei din jurul lor și cu efecte de lungă durată asupra polițiștilor afectați. Că de, nu mai e șmecherie să sancționezi un polițist, îl ții paralizat în cercetări prealabile, cât să nu își poată desfășura activitatea și cât să nu poată avansa profesional!


În rândurile următoare amintim câteva dintre ele…

1. Agenți bătuți de către șefii lor, care stau acum prin instanțele de penal și își așteaptă termenele, să demonstreze cu martori cum au fost pocniți de “bossu” în văzul lumii, în timp ce își executau misiunea alături de colegul de patrulă, într-unul dintre cele mai circulate puncte din zona de responsabilitate.2. Falsuri întocmite de către șefi de punct pentru a îndepărta oamenii incomozi din funcțiile în care lucrau. Cercetări interminabile și expertize inutile, consum de resurse și o stare de angoasă pentru un colectiv întreg. Dacă nu ați văzut cum se face un dosar de 200 de pagini cu 40 de probe pentru a băga în căcat doi polițiști demni și neînchinați, doar pentru ca un șef să fie absolvit de răspundere, veniți la I.T.P.F. Timișoara că vă arătăm noi. Portocală de la Prahova e mic copil pe lângă ce vânătoare de agenți facem aici.


3. La I.T.P.F. Timișoara, victima unui abuz este cea sancționată procedural pentru că nu a vrut să dea detalii despre cum a fost abuzată, deși a făcut treaba asta în scris. Și în Venezuela de astăzi, este cunoscut că o persoană supusă unui abuz nu are lejeritatea în vorbire a unui politician atunci când trebuie să dea detalii despre situația cu pricina. Oriunde în lumea civilizată, i se recomandă un psiholog sau este protejată. La noi, după abuz, îi dăm foc – România 2019 sau Bangladesh 2019!? Tot aia-i!


4. Cât putem hăitui o colegă și în câte cercetări prealabile o putem ține, pentru că a refuzat să facă ilegalități în punctul de trecere al frontierei? Până când nu mai știe de ea și trage foc involuntar la încărcarea/descărcarea armamentului!? Până se aruncă de la etaj!? Nu contează! Dacă atunci nu a vrut să facă cum i s-a spus!


5. Martori amenințați cu demiterea și șefi de sector reduși la tăcere, pentru ticluirea frumoasă a unei cercetări prealabile la Sectorul Poliției de Frontieră Lunga. Un subinspector trebuie să fie docil și bou până la gradul de comisar. Cum să îndrăznească să îi spună zânei roșii că nu are dreptul să se amestece în planificarea turei de serviciu de care el răspunde!? La carceră cu el!

6. Șeful Biroului Control a solicitat, în soluționarea unei spețe semnalată de către organizația noastră, împuternicirea scrisă prin care am vorbit în numele persoanei abuzate și culmea, a mai și indicat baza legală pentru toată treaba asta: articolul 28 din Legea Dialogului Social, o prevedere legală ce se aplică pentru reprezentarea în fața instanțelor de judecată. Mai știți cum făceam în copilărie când ne întrebam partenerii de dezbateri: ”Tu ce te bagi, ești avocatul ei?!” – ceva de genul a fost și aici.

7. Biroul Control, această mică instanță de drepturi și libertăți a polițiștilor de frontieră, mai are și obiceiul de a dezbrăca agenții din punctele de trecere, până la chiloți, pentru a verifica dacă nu cumva își ascund sumele de bani, cum făcea celebrul Papillon în închisoarea din Guiana Franceza. Doar că închisorile acelea au fost închise definitiv în 1945 pentru nerespectarea drepturilor omului. Ziceam și noi..


8. Telefoane date la București pentru anularea misiunilor externe, a polițiștilor care îndrăznesc să vorbească. Ce să caute la Frontex în Austria un polițist frumos, demn, capabil? Lasă să vadă și ăia că noi lucrăm cu pupători în fund și cu lingăi. Cum măi, nu vă este rușine? Anulați misiunea polițiștilor capabili să trimiteți pe vreunul care odată ajuns acolo, se pune să care cafeaua șefului de punct de la aeroportul din Viena și să îi măture prin birou?

O perioadă, am dat vina pe inspectorul șef pentru toată debandada asta. Dar stai, că el a găsit toți oamenii ăștia aici! Deci nu se poate face vinovat decât de un management defectuos sau de faptul că le dă prea multă importanță. Restul apucaților sunt aici de ani de zile, zeci chiar! “Figuranții” ăștia sunt personalul auxiliar al operativului - adică noi muncim și ei se asigură că avem condiții pentru asta, dar pentru ei nu este suficient, lor le place să se dea importanți și noi să le pupăm inelul. O lume întoarsă cu susul în jos! Toate astea se întâmplă în vreme ce noi, tălpașii, blocăm mii de migranți prin frontieră.

Noi facem din căcat bici și ei iau biciul și ne bat cu el! Păi ia stai puțin, că vorba lui Țugurlan: De ce dai în mine domn șef dacă nu ști despre ce e vorba?!


9. Punctul acesta le explică pe toate cele de mai sus – citiți cu atenție!. Biroul Juridic al Inspectoratului, a răspuns oficial organizației noastre, că nu poate da curs solicitării de reducere a programului de lucru al organelor alese în Biroul Executiv al SMART POL pentru că:

- În dispoziția Inspectorului General al P.F.R. privind reducerea programului de lucru, în expunerea de motive, sunt punctate acordurile polițiștilor/sindicatelor/federațiilor cu M.A.I. și deși treaba Biroului Juridic nu era decât să aplice articolele de după cuvântul „DISPUN:” – mai ales pentru niște polițiști ascultători cum sunt ei, șefa de birou, a căutat acele acorduri și nu a găsit nici unul încheiat între sindicatul nostru și M.A.I.

Vaaaaaai! Cum măi fată!? Ai scris negru pe alb și l-ai pus pe inspectorul șef să semneze că voi nu aveți în ditamai clădirea Acordul Colectiv de Muncă al Polițiștilor cu Ministerul? Sau ai interpretat că Acordul - o lege(acordul are putere de lege între părți) încheiat la 05.04.2017, nu se aplică voinței polițiștilor care au înființat un nou sindicat după aceea dată? Și nici celor care au devenit polițiști după aceea dată, sau? Întrebarea mea este: Ce cauți la Juridic? Sau ce ai cu S.N.P. SMART POL?


Normal că toate sunt pe dos dacă voi lucrați după ureche și nu respectați acordul colectiv de muncă. DAR AJUNGE!


Vi-am trimis acordul colectiv pe E-mail, vă rog să îl citiți!


Terminați cu abuzurile că vă vedem, vă scriem și vă acționăm în instanță!


Vom deschide o aripă Frontex a SMART POL și vom stopa acest tip de comportamente!


Organizația noastră va depune o acțiune în instanță pentru daune morale și nerespectarea acordului colectiv de muncă pentru toți membrii interesați! Vom solicita despăgubiri de 100 euro pentru fiecare zi lucrată în condiții de stres, discriminare și cu viața pusă în pericol. Practica europeană este de partea noastră!


Dacă vreți să vă alăturați demersului, vă rugăm să vă înscrieți aici.


Dacă vreți să discutăm despre toată treaba asta, vă așteptăm pe forumul polițiștilor!


Așa cum am promis, dacă îți e teamă să te exprimi avem un formular cu identitate protejată. Multe dintre informații au ajuns la noi prin această metodă, așa că nu ezita să îl folosești!


Pentru cei interesați, stăm la dispoziția voastră pentru a detalia oricare dintre aspectele prezentate mai sus. 0753844769 / sin.smartpol@gmail.com


Pe scurt, cum vreți ca polițiștii să apere drepturile cetățenilor când sunt învățați că nu se aplică ale lor?


Echipa SMART POL

2.758 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page